Galuste cu dulceata

DSC_0963

Când nu avem prune, facem gomboții cu dulceață. Este prima dată când fac gomboți și am mai mâncat de maxim 2 ori până acum dar după ce i-am încercat pe cei făcuți de mine sigur o să mănânc destul de des la desert Open-mouthed smile

Să începem. Avem nevoie de:

 

– 4 sau 5 cartofi potriviți

– 2 ouă

– un praf de sare

– cca 200 gr făină

– pesmet

– zahăr

– scorțișoară

– cca 3 l apă fiartă

– dulceață

Începem prin a fierbe cartofii in coajă până intră furculița în ei cu ușurință. Îi lăsăm la răcit puțin apoi îi decojim și îi zdrobim mărunt (cu robotul de bucătărie sau instrumentul de piure). Peste cartofii zdrobiți adăugăm ouăle, praful de sare, făina și frământăm bine până obținem un aluat nelipicios cu care putem lucra (eu făina am pus la ochi, până am obținut consistența pe care am dorit-o).

Când avem aluatul gata, punem apa la fiert într-o oală încăpătoare și pesmetul într-o tigaie întinsă sau tavă la rumenit. Stăm cu ochii pe pesmet care trebuie să fie la fic mic să nu se ardă și mestecăm mereu în el. Când pesmetul este rumenit (își schimbă puțin culoarea, nu foarte tare, dacă e maroniu înseamnă că a fost lăsat prea mult) stingem focul, adăugăm zahărul si scortișoara și mestecăm.

Cu pesmetul am terminat, ne apucăm de găluște. Ne ungem pe mâini cu făină, luăm aluat și formăm biluțe pe care le aplatizăm, punem puțină dulceață în centru apoi unim marginile până închidem gălusca.

Găluștile sunt gata, urmează să le scufundăm în apa care clocotește. Când se ridică la suprafață sunt gata, le luăm cu o paletă, le scurgem bine apoi le tăvălim prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară.

 

Sunt bune și reci și calde. Merită încercate!

DSC_0959

DSC_0965

Leave a Reply

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință.Pentru mai multe detalii despre gestionarea preferințelor privind cookie-urile, vedeți Politica de utilizare cookie-uri.